Äänekosken uusi terveyskeskus

Äänekosken kunta on rakennuttanut Terveystalon. Se on uutta ajattelua monella tavalla. Keskeinen ajatus sen toiminnassa on tilojen luonteen kautta ohjata ihmisiä laadukkaampaan kanssakäymiseen ja kannustaa vuodeosaston potilaita kuntoutumiseen. Tilojen kautta kohtaaminen hoitohenkilökunnan, asiakkaiden ja vierailijoiden välillä on luonteeltaan erilaista kuin mihin perinteisesti olemme tottuneet.

Rakennuksen suunnittelusta on vastannut AW2 arkkitehdit  Matti Anttila ja Kyösti Meinilä ja  AW2 arkkitehdit on tunnettu terveydenhuollon arkkitehtuurin kehittämisen uusajattelusta, jonka pohjalta myös Äänekosken Terveyskeskus on konseptoitu ja suunniteltu.

Arkkitehti Kyösti Meinilä pohtii asiaa:
vanhassa ajattelussa vuodepotilaat sijoitetaan suurempiin vuodeyksiköihin. Tämä on yksi tapa ajatella asiaa. Me olemme avanneet keskustelun täysin toisenlaisesta tila-ajattelusta – aktivoivasta tilasta. Tilojen tulee myös olla määrätyllä tavalla monikäyttöisiä aina yksittäistä vuodeosaston potilashuonetta myöten. Potilashuoneet esimerkiksi toimivat lepotilana, hoitotilana, kuntoutuksen tilana ja joissakin huoneissa voi yöpyä myös potilaan läheinen.

Äänekosken Terveyskeskuksen sisäänkäynti avautuu valoisaan, ilmavaan ja korkeaan aulaan eli Terveysraitille. Sen varrella ovat sekä monikäyttöiset vastaanottohuoneet, odotus- että ravintolatilat. Terveysraitin tila rytmittyy hienovaraisesti eri oleskelualueiksi lattian ja rakennusosien värityksen, materiaalivaihdosten, rakennemuotojen ja kalustuksen avulla. Aulan yläpohjan suuri lasikatto avartaa tilaa ja antaa aulalle massamuotoja – maisemallista veistoksellisuutta. Aula on yksi esimerkki  AW2 arkkitehtien tavasta hahmottaa terveydenhuollon tilat.

Ravintola on asiakkaiden, hoitohenkilökunnan ja vierailijoiden yhteiskäytössä. Ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevat myös diagnostiset tukipalvelut, kuten laboratoriot ja kuvantaminen, joita hyödyntävät sekä ajanvarauspalvelut että päivystys, arkkitehti Matti Anttila täsmentää Terveysraitin toiminnallisuudesta.

Rakennus saa sisätiloihinsa luonnovaloa myös vaakasuunnassa julkisivun aukotuksen kautta,  joka samalla tavalla tuo valoa esimerkiksi vastaanottohuoneiden takana olevan back officen huonetiloihin. Rakennus on talo talon sisällä, jolla on omat sisäikkunansa ja maisemansa.