Referenssit

Niemenharjun matkailukeskus

Keski-Suomen järvimaisemassa sijaitseva Niemenharjun matkailukeskus kiinnittää autoilijoiden huomion komealla arkkitehtuurillaan. Valaistus on keskeinen osa rakennuksen näyttävän raikasta ilmettä.
Projektin taustaa
Loppuvuodesta 2016 valmistunut Niemenharjun matkailukeskus tarjoaa vilkkaan nelostien varrella matkustaville virkistävän tauko- ja hengähdyspaikan sekä monipuolisia majoituspalveluja. Kauniiseen järvimaisemaan sijoittuva tumma päärakennus eroaa perinteisestä huoltoasemasta hyvinkin poikkeavalla tavalla. Matkailijan huomio kiinnittyy ensimmäisenä päärakennuksen 24:ään valtavaan, puun muotoiseen pylvääseen. Metsää symboloivat pylväät kannattelevat suurta, ulos työntyvää katosta, joka tarjoaa suojaa ulkona liikkuville ja autoa tankkaaville.

"Rakennuksen valaistus korostaa arkkitehtuuria ja erityisesti katoksen rakennetta ja muotoa. Sisätiloissa valkoinen väri yhdistyy skandinaavisen raikkaaseen puuhun. Sama linja koskee niin valaisimia, kalusteita kuin pintojakin", kertoo Studio Puisto Arkkitehdit Oy:n arkkitehti Emma Johansson.  

Näyttävä arkkitehtuuri on huomattu ulkomaita myöten. Brittiläinen arkkitehtuurijulkaisu ´Architectural Review´ nimesi Niemenharjun Matkailukeskuksen vuoden 2017 kauneimmaksi huoltoasemaksi koko maailmassa.

Ratkaisumme 
Hämärän aikaan Niemenharjun matkailukeskus näyttäytyy kulkijoille tyylikkäällä ulkovalaistuksellaan. Päärakennuksen katoksen vaaleaan kattopintaan upotettuja pienikokoisia O67-alasvaloja täydentävät maahan upotetut, pyöreät O87-ledivalot. Leirintä- ja muita ulkoalueita valaisevat tyylikkäät O35-ledipollarit.

sisätilojen vaaleiden pintojen raikkautta ja luonnonmukaisuutta korostavat kattopintaan upotetut, energiatehokkaat D70-alasvalot. Ravintolan keittiössä työskennellään i20-valaisimien tasaisessa ja häikäisemättömässä valossa. Valaistuksen värilämpötila on kauttaaltaan raikas 4000 kelviniä.

"Rakennustekniset ratkaisut ja arkkitehtuuri asettivat valaistukselle kovia vaatimuksia. Glamoxin tuotteet sopivat sekä estetiikan että uusimman led-tekniikan myötä hienosti tähän kohteeseen", toteaa toimitusjohtaja Aarne Kärkkäinen Insinööritoimisto Aarne Kärkkäinen Oy:stä.

Asennetut tuotteet
Sisätilat:                     D70, i20, A40, C50, C80
Ulkoalueet:                O67, O87, O35

Rakennuttaja:             Pihtiputaan kunta
Arkkitehti:                   Studio Puisto Arkkitehdit Oy
Sähkösuunnittelu:      Insinööritoimisto Aarne Kärkkäinen Oy
Sähköurakointi:          Sähkö-Link Ky